Hvordan kan man lave en god forretning ud af at reparere gamle vaskemaskiner og sælge dem igen, i stedet for at de skal ende som elektronik-skrot?
Det spørgsmål stiller Monika Jedrzejowska Thing i sit afgangsprojekt, ”Fra affald til fornyet værdi”. Hun er netop blevet uddannet produktionsteknolog med fokus på industriel design og bæredygtighed fra EA Dania i Skive. En uddannelse hun har afsluttet med et imponerende 10-tal.
- Jeg brænder for genanvendelse og genbrug af produkter og materialer samt at minimere den mængde af affald, der ikke kommer i omløb igen, siger Monika.
Et perfekt match
Forud for hendes afsluttende eksamensopgave lå en praktikperiode, hvor Monika skulle have fokus på cirkulær økonomi og bæredygtighed. Praktikken skulle forgå i en virksomhed, der på den ene eller anden måde arbejdede inden for det felt.
Gennem sin underviser på EA Dania kom Monika i kontakt med Energibyen Skive, som netop arbejder bredt med projekter inden for bæredygtighed og den grønne omstilling.
Klimakoordinator Karl Krogshede fra Energibyen Skive var Monikas mentor og primære samarbejdspartner. Hans største fokusområder er netop cirkulær økonomi og bæredygtighed.
- Vi så hurtigt et potentiale i Monika. Hendes uddannelsesfokus passede rigtig fint ind i nogle af vores aktuelle projekter, og samtidigt ønsker vi at støtte op om de studerende, som i deres studie matcher med vores hovedområder, energi og bæredygtighed, fortæller Karl Krogshede.
Det blev hurtigt besluttet, at Monika skulle være en midlertidig del af teamet efter jul.
Vi skal tænke stort
I Energibyen Skive fik Monika konkrete opgaver i at være med til at udvikle på et projekt, der netop drejede sig om cirkulær økonomi.
Løbende fandt hun, med god hjælp fra Karl Krogshede, frem til, at hendes afgangsprojekt skulle handle om at udvikle og strukturere en metode til at indsamle og reparere brugte hvidevarer for at sætte dem i omløb igen, samtidigt med at det skulle kunne fungere i en forretningsmodel. I dette konkrete tilfælde var det vaskemaskiner.
- Når vi har de store problemer med affald i Danmark, vi har nu, så skal vi tænke stort, og vi skal gøre noget ved de problemer nu. Det er en vigtig viden, jeg tager med mig fra min praktik, siger Monika og tilføjer, at der lægges for mange ressourcer i produktion frem for genanvendelse.
Råstofferne slipper op. De findes ikke i uendelige mængder, så det er dumt ikke at bruge de materialer, vi allerede har, mener Monika. Affald skal ses som værdifuld ressource, hvorfra man skaber nye produkter, og det er godt for miljøet, fordi det ville spare på jordens ressourcer.
Tilmed kunne der være en god forretning i det for producenterne, som skal med på vognen og tænke i nye, bæredygtige forretningsmodeller. Det vil fx kræve, at producenterne gentænker og redesigner deres produkter, så de nemmere kan komme ind i et cirkulært kredsløb igen.
Almindelige borgere skal nemmere kunne skille en vaskemaskine ad og reparere den, da det vil øge muligheden for, at de beholder den frem for at købe en ny.
Udfordret på den gode måde
Idéen med at lade brugte hvidevarer indgå i et cirkulært kredsløb var så god, at underviser og censor valgte at honorere Monika med en topkarakter for en grundigt gennemarbejdet eksamensopgave.
- I Energibyen Skive fik jeg et godt indblik i arbejdet med større bæredygtighedsprojekter og at få cirkulær økonomi til at fungere i en forretningsmodel. Vi havde mange gode og lærerige samtaler om fx det lovgivningsmæssige, der gjorde mig klogere. Jeg blev udfordret på den gode måde, og jeg har virkelig fået lyst til selv at arbejde med bæredygtige projekter, fortæller Monika Jedrzejowska Thing.
Med en nyligt veloverstået eksamen og praktik er hun klar til at tage sin passion, viden og erfaring med sig videre ind i et nyt job.