Det blev heldigvis tørvejr, så beboerne på Citronvej kunne få et kig ind i selve varmepumpe- og boosterstationen.
I efteråret inviterede Suntherm alle beboerne på Citronvej samt projektpartnerne på pølser, øl og vand i forbindelse med en præsentation af det nærliggende booster-anlæg samt en fortælling om forsøget med at booste og lagre fjernvarmen.
Når vi efter nogen tid har en stabil drift på booster-stationen, vil vi starte med at regulere varmen i nogle af husene ned ad vejen.
Morten Veis Donnerup, direktør, Suntherm.
En af naboerne havde venligst stillet sin carport til rådighed og kunne sikre tørvejr til forsamlingen. Her fortalte direktør ved Suntherm, Morten Veis Donnerup, om boosteranlægget, som skal gøre det muligt at lagre fjernvarme og regulere varmen i husene på Citronvej.
Selve formålet med reguleringen er at forbedre den samlede økonomi og drift i anlægget, uden at beboerne i husene på Citronvej kommer til at mærke en forskel, og uden at komforten i deres huse forringes.
Færdigbygget og testkørt
Selve booster-stationen er bygget færdig og er blevet testkørt ad flere omgange. Suntherm har hen over efteråret fået installeret sine dataopsamlingsbokse husene på Citronvej.
Pavillonen, der blev sat op til formålet, nåede ikke at stå ret længe, inden et kraftigt vindstød tog den. Heldigvis stillede en nabo venligt sin carport til rådighed, så direktør i Suntherm Morten Veis Donnerup kunne fortælle Citronvejs beboere om varmelagringsprojektet i tørvejr over en grillpølse og øl.
Selvom der nu er installeret udstyr i husene, er Suntherm endnu ikke begyndt at regulere varmen på Citronvej, hverken i vejen eller i husene.
- Når vi starter booster-stationen, vil vi i første omgang overvåge, at den temperatur, der kommer frem til det enkelte hus, er tilstrækkelig. Når vi efter nogen tid har en stabil drift på booster-stationen, vil vi starte med at regulere varmen i nogle af husene ned ad vejen, fortalte Morten Veis Donnerup.
Når Suntherm begynder på at regulere varmen i husene, vil de berørte beboere få direkte besked, og de vil få en kontaktperson, som de kan tage fat i, hvis de oplever en forringet komfort i deres hjem.
Vigtigt med nogen, der vil være med
Projektudvikler Karl Krogshede fra Energibyen Skive fortalte om Skive Kommunes motivation for at gå ind i et projekt med lagring og balancering af fjernvarme.
- Vi skal producere mere vedvarende energi, de fossile brændsler skal udfases. Vi kommer til at bruge mere strøm og køre i flere elbiler, og derfor skal vi gøre tingene på en anden måde, for elnettet er ikke lavet til at kunne balancere det hele. Det er en samfundsmæssig ting, som vi bliver nødt til at interessere os for, og det er meget vigtigt, at der er nogen, som vil være med. Derfor er vi glade for, at I har sagt ja til at være med i forsøget her på Citronvej, sagde Karl Krogshede.
For Skive Kommune er det også en motivation at være foregangskommune, som over for andre lande, regioner og kommuner kan give et bud på, hvilke løsninger der findes inden for grøn omstilling.
Vi er verdensmestre, og vi når langt her i Skive.
Karl Krogshede, projektudvikler, Energibyen Skive.
De grønne virksomheder inden for energiteknologi i Region Midtjylland eksporterer for 47 milliarder kroner. Det er mere end resten af Danmarks eksport af energiteknologi tilsammen.
- Vi er verdensmestre, og vi når langt her i Skive, sagde Karl Krogshede.