Knud Vandsø Madsen er Teknisk Direktør i Suntherm. Han har selv designet al rørføring til pumpe- og boosteranlægget, som indebærer en 3000 liters vandtank og en lige så stor boostertank med saltlager. I pumpehuset på Citronvej, som ejes af grundejerforeningen, og hvor Suntherm har fået lov at montere sit pumpeanlæg, er der støbt nyt gulv i forbindelse med etableringen.
Oprindeligt var det i efteråret sidste år, at Suntherm skulle have stået klar med et færdigbygget ’buffer / booster’-varmepumpeanlæg på Citronvej og sat det i drift. Men på grund af forsinkelser, der bl.a. skyldes Corona, er det først sket nu.
Til gengæld er de første tests, som blev foretaget i februar, gået rigtig godt.
- Vores Tekniske Direktør, Knud, var rigtig glad, da pumpen havde været oppe at køre for første gang. Det er en god installation, som på 1 KW strøm gav 5 gange så meget varme, hvilket var mere, end vi havde forventet, fortæller Morten Veis Donnerup, Direktør for Suntherm.
Han pointerer, at når nu projektet er blevet forsinket, er det alligevel en stor fordel at teste pumpen i foråret, i stedet for om vinteren, hvor folk rigtigt skal fyre op for varmen.
- Så får vi alle kanter slebet af, inden det bliver koldt, siger Morten Veis Donnerup.
Nu venter en periode med test af pumpeanlægget, og så forventer Suntherm at kunne levere varme til Citronvej i 2. kvartal 2021. Og da vi befinder os på bagsiden af fyringssæsonen, starter de ikke ud på fuld kraft, men kan prøve forskellige ting af og justere op og ned.
En fyringssæson mere
At demonstrationen af anlægget først er startet nu i stedet for i november sidste år betyder, at man gik glip af en hel fyringssæson. Selvom der kun er tale om få måneders forsinkelse, er projektet blevet forlænget mere end et halvt år for at kunne gøre det muligt at tage en fyringssæson mere i brug til demonstration af pumpeanlægget.
- Det giver os tid og ro til at få bragt det sidste på plads, og så er det ellers tanken, at vi begynder at påtage os opgaven som fjernvarmeleverandør oppe fra boosterstationen, fortæller Morten Veis Donnerup.
Når Suntherms varmepumpe sættes i drift, begynder Morten Veis Donnerup og hans kolleger at indsamle en masse data, der fortæller dem, hvordan forbrugsmønstret er ude i husene. De vil se på, hvor meget temperaturen på vandet i fjernvarmerørene kan sænkes, uden det kan ses på målingerne, at beboernes badevand bliver køligere, end det er behageligt, eller der bliver koldt i husene.
- Lige nu køres der frem med en temperatur på 65 grader for at lave varmt brugsvand. Med vores varmepumpe kommer vi til at sænke temperaturen til et niveau, der er nok til at kunne opvarme husene og have varmt vand i bruseren. Gennem intelligent styring og overvågning kan vi holde øje med og sikre forsyningen og komforten hos beboerne, fortæller Morten Veis Donnerup.
Stor opbakning fra Citronvej
Hos Suntherm glæder de sig over, at der var stor opbakning til projektet fra grundejerforeningen, og at samtlige 20 husstande på Citronvej har sagt ja til at deltage. Beboerne på Citronvej kommer til at blive en aktiv del af projektet. Det betyder, at de skal se det som deres pligt at sige til, hvis de oplever, at det bliver koldt hos dem.
- De må ikke føle, det er en ulejlighed at kontakte os, det er de nødt til at gøre, så vi ved, hvis vi har skruet for langt ned for temperaturen, siger Morten Veis Donnerup og tilføjer, at alle beboere vil få kontaktoplysninger på Suntherm, så det bliver nemt at kontakte selskabet.