Entreprenørmaskinerne på byggepladsen er i fuld gang. Der er nu støbt fundamenter og lavet kloak. Foto: Skive Kommune.
Byggeriet af Skives nye autismeboliger er gået i gang. Boligerne skal opføres efter bæredygtige principper, og i spidsen for opførelsen står Byggefirmaet Knudsgaard fra Skive.
Indehaver Lars Knudsgaard pointerer, at byggefirmaet naturligvis påtager sig et ansvar for det bæredygtige byggeri, både på landsplan, men også i Skive.
- Vi har stor erfaring med at bygge bæredygtigt, og da det her er vores hjemkommune, var det helt naturligt for os at byde på opgaven, fortæller Lars Knudsgaard.
Og det handler ikke kun om energibesparelser i det færdige byggeri eller at bruge bæredygtige og genanvendelige byggematerialer. Det er bæredygtighed hele vejen rundt lige fra adfærden og ressourcerne på byggepladsen til tankerne bag brugen af de nye autismeboliger og boligforholdene for borgerne, der skal bo der.
Et af de punkter, hvor dette byggeri skiller sig ud, er, at der med konstruktionen skal skabes et stort lysindfald, uden det må blive for varmt indenfor.
Minimerer mængden af byggeaffald
Og hvad betyder det så, når en byggeplads er bæredygtig? Det betyder bl.a., at den lever op til krav om oprydning og ordentlige forhold for håndværkerne, bl.a. med tilkørselsforhold, lysindfald og vandforbrug.
Der har gennem alt for mange år været et for stort spild af byggeaffald
Lars Knudsgaard, indehaver, Byggefirmaet Knudsgaard A/S.
Udover kravene til at der bygges med genanvendelige byggematerialer, er der også krav om, at mængden af byggeaffald er minimal. Og for Skive-virksomheden er det vigtigt, at det byggeaffald, der bliver, sorteres korrekt.
- Der har gennem alt for mange år været et for stort spild af byggeaffald, fortæller Lars Knudsgaard.
Projektleder Lars Simonsen fra Byggefirmaet Knudsgaard fortæller, at de bæredygtige principper har meget fokus på de "bløde" værdier. Fx skal arbejdsforholdene være ordentlige, affaldet skal sorteres korrekt, skurvognene på byggepladsen opvarmes med el-pumpe, og der er LED-pærer i al belysning.
- Men det er ikke kun et spørgsmål om at skåne miljøet. Det er også med tanker på at holde pengene hjemme, pointerer Lars Simonsen.
Der er fokus på et grønt aftryk i rigtig mange udbud. Som man ser det i mange andre brancher, er det trenden lige nu at tænke i bæredygtighed og tænke mere over, hvad man gør og hvordan. Det handler om virksomhedens image.
Bygges op i træ
De nye autismeboliger opføres i træ, som er et bæredygtigt byggemateriale. Med et træbyggeri er der mange ting, der skal håndteres, og træ er et organisk materiale, som kræver mere opmærksomhed. Et cementelement, eksempelvis, passer sig selv.
Lars Simonsen fortæller, at der ligger mere håndværk og flere mandetimer i det her byggeri end i et traditionelt byggeri.
- Det er et spændende byggeri. Bæredygtigt byggeri har en særlig interesse for os, det er spændende at have med at gøre, og man kan være stolt over at have været en del af det og at have været med til at præstere inden for et bæredygtigt byggeprojekt, siger Lars Simonsen.
Knudsgaard har fået en del henvendelser fra hele landet, efter det var blevet bemærket, at byggefirmaet havde gennemført et tidligere bæredygtigt byggeprojekt. Her var byggepladsen DGNB-certificeret, som er en klassificering inden for miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed.
En naturlig udvikling
Lars Simonsen fortæller, at certificeringerne har krævet forbedringer i en positiv retning, men det har samtidig været en naturlig udvikling, fx ift. brug af sikkerhedsmidler. Dem kan flere håndværkere, som har været aktive i mange år, godt komme til at glemme.
- Håndværkerne er dog med på den og kan godt se de gode ting i forandringerne, understreger Lars Simonsen.
Selv har han været i byggebranchen i mere end 30 år og kan skrive under på, at man bliver klogere med tiden. Alt det med bæredygtighed og ordentlige forhold på byggepladserne fylder mere nu, end det har gjort før i tiden. Der er sket en ændring hele vejen igennem, og også bygherrerne forlanger ændringer.
- Det har en stor betydning for mig nu. Bæredygtighed og klima betyder ikke nødvendigvis så meget for en lærling på 17 år, men det skal blive en naturlig del af faget, så de unge lærlinge får fokus på det med det samme, for man kan lige så godt være en god håndværker fra starten, siger Lars Simonsen.
Hos Byggefirmaet Knudsgaard er de klar over, at krav til bæredygtighed hele tiden ændrer sig. De er forberedte på, at der kommer flere krav i fremtiden, men samtidig forventer de, at det bliver en naturlig del på alle byggerier.