To projekter, som Energibyen Skive har del i, har fokus på at udvinde protein i høj kvalitet fra kløvergræs og lucerne og bruge det i både foder og fødevarer

Kløvergræs og lucerne er normalt forbeholdt køer, men i fremtiden kommer proteiner fra de to grønne afgrøder formentlig til at indgå i almindelige fødevarer og i foder til køerne. Energibyen Skive har lige nu tråde ind i to projekter, hvor græs er i centrum. Fælles for de to projekter er, at de handler om at udvinde protein fra græs og bruge det i vores egen mad og i foder til dyr. Banebrydende teknologi er nødvendig Gennem et af vores egne projekter, CISKA, har vi et ben ind i GUDP-projektet, Græs4Food. Her vil partnerne som de første bruge membranfiltrering til at trække protein af høj kvalitet ud af græsset og bruge det i fødevarer. Det er en banebrydende teknologiudvikling, som er nødvendig i den grønne omstilling. Netop forsøget med at udvinde græsprotein og bruge det i madvarer opfylder et af de mål, som CISKA har sat sig om grønne fødevarer og proteiner. Med partnere i både Danmark og Norge vil resultaterne fra forskningen med protein kunne give ny viden på tværs af landegrænser. Giver et mere grønt landbrug I projektet Green Valleys, hvor Energibyen Skive er partner, kigger vi på, hvordan græs kan være et værktøj til at løfte den grønne omstilling inden for landbruget. Vi ser på græs som kilde til en række forskellige produkter, herunder energi, proteiner til foder, samt biomasse til biogasanlæggene, som vi har en del af i Skive Kommune. Energibyen Skives engagement i Green Valleys og GreenLab Skives engagement i Græs4Food viser med al tydelighed, at brugen af græsprotein i mad og foder er en del af fremtiden og en bæredygtig udvikling, som den grønne omstilling er afhængig af – ikke mindst i forhold til landbruget. Kan erstatte importeret soja Der er en stadig stigende efterspørgsel efter bæredygtige planteproteiner til fødevarer til mennesker og foder til dyr, og der er et kæmpe potentiale i at udvinde sådanne proteiner fra grøn biomasse. Mange af de plantebaserede kødalternativer, der findes på markedet, er lige nu baseret på importeret soja, som primært produceres i Sydamerika. Ved at producere ressourcerne selv og undgå importen og transport sparer vi en række udgifter, både økonomisk, men også på CO2-kontoen. Opdyrkningen af marker med græs kan desuden være med til at begrænse kvælstoftabet fra markerne til fjorde, søer og vandløb. Det er en win-win situation, som kan gavne både miljø, klima og det lokale erhvervsliv og landbrug.