Omdrejningspunktet i projektet CISKA har været udviklingen af grønne industrielle symbioseparker efter skandinavisk model. Det har i løbet af projektet medført en markant udvikling af GreenLab Skive, samtidig med at norske Esval Miljøpark i Nes Kommune har taget fat på etableringen af et GreenLab Nes, stærkt inspireret af den tilgang og metode, der har været brugt i Skive.
- Det fantastisk at se, hvordan vi på tværs af landegrænser kan lade os inspirere af hinanden og sammen blive stærkere på de cirkulære indsatser, både i lille og stor skala, siger Bente Møller Marcussen, som er projektleder for CISKA.
GreenLab-modellen sigter efter løsninger i stor skala inden for industri, energi og grøn omstilling. På godt fire år er GreenLab Skive vokset fra at være en idé, der udsprang fra Energibyen Skive, en ubebygget mark og et par underskrevne lejekontrakter til i dag at være en realiseret cirkulær energipark med fem etablerede virksomheder, flere på vej samt en 80 MW vind-og solcellepark og et Power-to-X-anlæg lige om hjørnet.
GreenLab Skive speeder op
CISKA-projektet har accelereret udviklingen af GreenLab Skive og har støttet opbygningen og udviklingen af organisationen, strukturerne og processerne i industriparken. Projektets resultater er således stærkt forankret i organisationen og de fortsatte projekter.
- Fundamentet for videreudviklingen af GreenLab i Skive er nu lagt. Under CISKA-projektet er der blandt andet sikret momentum i form af nye Power-to-X-projekter, indflytning af nye virksomheder samt tilsagn fra yderligere virksomheder og projekter, som tilsammen giver den nødvendige skala til at indfri ambitionerne om den fælles interne infrastruktur, vi kalder SymbiosisNet, fortæller Jakob Hebsgaard Mogensen, som er forretningsudviklingschef i GreenLab Skive.
I løbet af de kommende år, bliver der etableret infrastrukturer til blandt andet el, vand, varme og brint i GreenLabs grønne industripark, som skal cirkulere mellem virksomhederne, afhængigt af hvor der er behov.
Inspiration fra Skive førte til norske ambitioner
I Nes Kommune i Norge, og med Esval Miljøpark i spidsen, skævede man med stor interesse til Skive og det danske GreenLab med et klart ønske om at udvikle den norske ressource- og genbrugsstation. Med flere besøg i Skive arbejdede nordmændene sig længere og længere hen imod en model for en bæredygtig udvikling af Esval Miljøpark.
De norske gæster fik en rundvisning på GreenLab, da de besøgte Skive til afslutningskonferencen for CISKA i maj 2022.
Parken modtager og behandler blandt andet husholdningsaffald i et biogasanlæg samt oprenser forurenet jord i et jordrensningsanlæg. Med inspiration fra Skive ønsker Nes Kommune at udvikle Esval til et nationalt kompetencecenter inden for genbrug og vedvarende energi samt at bidrage til innovation inden for landbrug og fødevareproduktion.
Nes Kommune har taget føring i den grønne omstilling og ønsker at fremme kommunen som et epicenter inden for cirkulær og bæredygtig udvikling, baseret på teknologi samt viden om og tilrettelægning af grøn industri.
Norge følger godt med
GreenLab Nes A/S blev etableret i foråret 2021, og Ronny Langset blev ansat som CEO.
- Med GreenLab Skive som inspirationskilde har vi fået et godt indblik i erfaringer og kompetencer, som vi tager med os videre i etableringen og udviklingen af GreenLab Nes A/S, dog med lidt mere fokus på lokal forankring og tilpasninger til Nes Kommunes visioner og strategier, siger Ronny Langset.
Nes Kommune ejer 100 % af aktierne i GreenLab Nes A/S. Der er indgået en aftale med Nes Kommune om leje af arealer, som danner grundlag for etablering af virksomheder på Esval, og Ronny Langset er sammen med ledelsen godt i gang med at lave strategi og handlingsplaner for den videre drift af selskabet.
I løbet af 2022 vil der blive lavet en forundersøgelse, som skal kortlægge potentialet for samarbejde i regionen. Herefter vil GreenLab Nes følge op på de forretningsmuligheder, som har været tilgængelige i noget tid, og forberede en god start på symbioseparken i Nes.
- Erfaringer fra CISKA-projektet viser, at samarbejdet over landegrænser er vigtigt for udvikling, hvilket også afspejles i FN’s verdensmål nummer 17, ’Partnerskaber for handling’, siger Ronny Langset.
Konference markerede afslutning
I maj markerede CISKA sin afslutning med en konference, der blev holdt i forbindelse med GreenLab Summit, og her fik vi lejlighed til at opsummere og præsentere nogen af de erfaringer, som vi har gjort os undervejs, for både danske og internationale gæster. Blandt andet præsenterede projektleder Bente Møller Marcussen fra Energibyen Skive og Jakob Hebsgaard Mogensen fra GreenLab Skive den skandinaviske model, som blev tydeliggjort med Ronny Langsets beretning om arbejdet med det norske GreenLab.
Fra Norge deltog en delegation på cirka 15 repræsentanter fra Esval Miljøpark og GreenLab Nes samt politikere fra Nes Kommune. Foruden konferencen fik nordmændene aflagt et visit i GreenLab Skive. En del af dem fik for første gang industriparken at se med egne øjne, og de der havde besøgt den før, kunne ved gensyn se, at der var sket store forandringer med etablering af flere virksomheder og produktionsanlæg.
- For projektet har det haft stor værdi at kunne vise nordmændene helt fysisk, hvad det kan blive til, hvis man satser strategisk på grøn omstilling og arbejder med symbiosetankegangen, og de fortalte da også, at det var utrolig spændende at besøge GreenLab her i Skive, siger Bente Møller Marcussen.