Partnerne fra Danmark, Sverige og Letland mødtes sidst i oktober i Skive til en Kick-off for projektet Blue Green Bio Lab.
Projektet er ét blandt 17 mindre projekter, som i juni blev udvalgt af Interreg Baltic Sea Region (BSR)-programmet, som er en EU-fond til udviklingen af Østersø-området. Blue Green Bio Lab-projektet bygger videre på tidligere industrielle symbiose-projekter i Østersø-området, dog med et særligt fokus på bioindustrielle symbioser.
Regionalt samarbejde for en bæredygtig fremtid
Gennem deltagelse og inddragelse af lokale myndigheder, forskningsinstitutioner og erhvervsstøttende organisationer på tværs af Østersø-området vil Blue Green Bio Lab-projektet udvikle en værktøjskasse til at støtte lokale myndigheders arbejde med at navigere i de komplekse udviklings- og inddragelsesprocesser i etablering af bioindustrielle symbiosesystemer.
Cathy Brown Stummann, projektleder fra Skive Kommune, forklarer den transnationale værdi af projektet:
- Lokale myndigheder i Østersø-området, og Europa som helhed, er oppe imod en række klimaudfordringer med reelle effekter på fremtidens landbrug og akvakultur. Vi ser den værktøjskasse, som skal udvikles i dette projekt, som en køreplan for os og andre lokale myndigheder til at gøre drømmen om bioindustrielle symbioser til virkelighed med reelle fordele for landmænd, fiskere og hele samfundet, siger hun.
Potentialer for flere jobs gennem innovation
Lysekil Kommune i Sverige, som er en af projektpartnerne - ser en værdi i projektet med hensyn til kommunens strategiske målsætninger. Det handler om bæredygtighed og om at skabe flere jobs, som Karolina Samuelsson, borgmester i Lysekil, forklarer:
- Projektet giver Lysekil Byråd en fantastisk mulighed for at udvikle på anvendelsen af grøn og blå biomasse i stor skala gennem bioindustrielle symbioser i vores kommune. Overskudsvarme fra nærliggende industrier giver, sammen med vores beliggenhed tæt ved havet, gode muligheder for cirkulær produktion, hvor virksomheder kan dele deres ressourcer og infrastruktur. Derudover støtter denne udvikling byrådets strategiske mål og ambitioner om en bæredygtig fremtid med at skabe jobs i Lysekil Kommune.
Fire lokale myndigheder i Østersø-området er involveret i projektet: Skive Kommune, Lysekil Kommune i Sverige og regionerne Zemgale og Kurzeme i Letland. De har hver især en bred vifte af primærproducenter (landbrug og akvakultur) og en lang historik med at håndtere klimaudfordringer. LEVA, som er en lokal el- og spildevandsvirksomhed i Lysekil i Sverige, er også partner i projektet.
Lokal inddragelse sikret gennem lokale erhvervsstøttende organisationer
Flere erhvervsstøttende organisationer er involveret i projektet for at sikre inddragelsen af lokale aktører gennem workshops og andre aktiviteter i hver at de tre deltagende lande. I Danmark er Klimafonden Skive og Food and Bio-Cluster Denmark involveret, I Sverige er det Innovatum Science Park og endelig er det i Letland de erhvervsstøttende kontorer i Zemgale og Kurzeme regionerne, som vil inddrage deres netværk med virksomheder og iværksættere i projektet. Thine Hahnbak, udviklingskonsulent hos Klimafonden Skive, tilføjer:
- Deltagelsen i Blue Green Bio Lab-projektet vil styrke vores kapacitet til at facilitere erhvervsnetværk med fokus på tværsektorielle samarbejder, som eksempelvis industrielle symbioser. Vi ser denne kapacitet som afgørende i fremtiden, når virksomheder skal dokumentere bæredygtighedseffekter, ikke bare i egne organisationer, men i hele værdikæden og de erhvervssystemer, som de er en del af.
Arkivfoto fra Glyngøre Strand. Foto: Skive Kommune.
Samarbejdet om bioindustrielle symbioser på et videnskabeligt grundlag
Forståelsen af potentialerne for bioindustrielle symbioser i projektet, specifikt med fokus på blå og grøn biomasse, støttes af aktiviteterne, der udføres af de tre forskningsinstitutioner, der er involveret i projektet: Latvian Institute of Aquatic Ecology, Chalmers University of Technology (i Sverige) og Aarhus Universitet. Anda Ikauniece, vicedirektør hos Latvian Institute of Aquatic Ecology, forklarer:
- Konsekvenserne af klimaforandringer kan potentielt forstærke eutrofiering (udvaskning af overskydende næringsstoffer til vandmiljøet, red.) og øge mængderne af biomasse i vandområder. Indtil nu har disse effekter været set som en gene, men blå biomasse giver også muligheder for både at afhjælpe klimaændringerne og udvikling af en blå bioøkonomi med virksomheder. I dette projekt sigter vi efter at fremvise disse potentialer for vores partnere i udviklingen af bioindustrielle symbiosesystemer.
Opstartsmøde i oktober satte projektet i gang
Partnerne i Blue Green Bio Lab-projektet mødtes i Skive og online den 26. oktober for at sikre et tæt samarbejde fra projektets start. Det primære resultat af projektet bliver en Blue Green Bio Lab-værktøjskasse, som udvikles i samarbejdet med partnere og med input fra relevante aktører fra erhverv og det offentlige.