Green Innovation Week 2022. Arkivfoto: Thomas Køser.
Hvordan får vi folk på Skiveegnen til at blive mere grønne? Det er spørgsmål, Energibyen Skive nu i et par år har arbejdet på at besvare.
I et godt stykke tid har vi gennem flere projekter haft fokus på borgerne og deres vaner, bl.a. i forhold til transport.
- Vi har i Energibyen et særligt fokus på dette de kommende år. Vi har et specifikt ønske om at motivere og engagere borgere til at reducere deres CO2-udledning, skabe en grønnere hverdag og inspirere dem til at foretage flere bæredygtige valg i deres hverdag, fortæller Signe Bak Jørgensen, som er projektleder for Energibyen Skives borgerrettede indsatser.
Involvering af borgere i grønne indsatser er i øvrigt et mål i Skive Kommunes Klimahandlingsplan ’Skive 2050’, som blev godkendt sidste år.
Klimaudvalget går forrest
For netop at styrke borgernes egne indsatser og motivation til at bidrage aktivt i den grønne omstilling nedsatte Skive Kommune sidste år Klimaudvalget, som består af fem borgerrepræsentanter og fire politikere. Det er relevant at tænke udvalgets arbejde sammen med Energibyens indsatser. Klimaudvalget arbejder for at inspirere borgerne til klimahandlinger, og selv har de valgt at de blandt andet vil arbejde særligt med et koncept om klimalandsbyer.
Som klimalandsby har man mulighed for at eksperimentere med lokale klimatiltag og gøre klimahandlinger til en livsform - det kan være alt fra at producere frugt og grønt i haven til at skifte til klimavenlig el og opvarmning, og til at upcycle og reparere det gamle i stedet for at købe nyt.
Med Klimaudvalget er der kommet et større fokus på de borgerrettede indsatser, som er nødvendige at styrke, hvis vi lokalt skal lykkes med den grønne omstilling.
Spreder budskabet gennem paneldebat
På Green Innovation Week den 28. september deltager Maria Reinholdt, der er borgerrepræsentant i Klimaudvalget, i en paneldebat med det formål at inspirere og invitere borgere og publikum til at deltage i frivillige grønne fællesskaber.
- Jeg synes, det er vigtigt, at Klimaudvalget er repræsenteret i debatten, og at folk ved, vi er der og arbejder for dem. Samtidig er det også spændende at få noget inspiration til vores arbejde og se, hvad der rører sig for vores medborgere og hvad de gerne vil, siger Maria Reinholdt.
Hun tror, at rigtig mange ønsker at leve mere bæredygtigt, men at det er svært at overskue, hvad der har den største effekt og at finde ud af, hvor man skal starte. Det synes hun i hvert fald selv.
- Hvis vi formår at sprede budskabet bredt og fortælle den gode historie, kan det inspirere andre og sprede sig som ringe i vandet, siger Maria Reinholdt.
Hun deltager i paneldebatten med blandt andre Opfinderiet på Skive Bibliotek, Det Grønne Råd på Skive Gymnasium og Kulturelt Samråd Skive.
Biblioteket er centrum for grønne fællesskaber
Skive Bibliotek arbejder på at skabe bæredygtige handlefællesskaber. Det gør de igennem projektet ”Sammen om verdensmål” i samarbejde med CHORA og 34 andre biblioteker. I projektet får de hjælp og vejledning til at sætte gang i borgernes egne interesser og initiativer, så længe disse er grønne initiativer, der udbreder den grønne dagsorden, mindsker klimabelastning eller gavner miljøet.
Skive Bibliotek og Energibyen Skive opretter sammen Facebook-gruppen ’Vores Grønne Egn’. Gruppen skal være en platform for et fællesskab for borgere fra hele Skiveegnen, som vil dele viden og inspirere hinanden med grønne og bæredygtige handlinger. Det kan være alt fra biodiversitet, genbrug af tekstiler, ombygge og renovere elektronik og tips og tricks til at undgå madspild.
På Green Innovation Week kan man melde sig ind i gruppen, som får sin ”ilddåb” på dagen.