Grøn innovation inden for landbrug, græsprotein og mindre udvaskning af CO2 til fjorden var de store emner til seminaret, som for nyligt blev holdt på Pinenhus i Glyngøre.
Energibyen Skive var sammen med en svenske Agroväst vært for et åbent seminar, som var arrangeret i forbindelse med projektet Green Valleys 2.0. Mere end 50 mennesker fra både Danmark, Norge og Sverige, herunder forskere, landbrugsrådgivere, virksomheder og andre, der interesserer sig for græsprotein, deltog på dagen.
- I projektet forsøger vi i Energibyen Skive at binde viden fra forskning om produktion af grønne proteiner gennem bioraffinering af kløvergræs sammen med praksis. Vi er nødt til at se på hele værdikæden, og derfor handlede seminaret mere præcist om de muligheder og begrænsninger, der er for at dyrke kløvergræs til bioraffinering, hvis vi taler om at producere lokale, grønne proteiner til foder, siger Bente Møller Marcussen, som er projektleder i Energibyen Skive.
Lokale potentialer og udfordringer
Blandt oplægsholderne var Leif Gravesen fra Fjordland. Han fortalte om de lokale potentialer og udfordringer på Skiveegnen, for at græs til grøn proteinproduktion kan bruges strategisk som virkemiddel til at beskytte vandmiljøet.
Tilhørerne kunne også høre om biodiversitet i kløvergræsmarker samt om erfaringer med dyrkning, høst og logistik, når græs skal leveres til bioraffinering. Desuden blev der fortalt om økonomiske incitamenter, værdikæder og målrettet græsdyrkning til vandbeskyttelse.
En lokal produktion vil formodentlig på sigt kunne erstatte import af soyaprotein fra eksempelvis Sydamerika og Asien. Græs mindsker tilmed udvaskningen af kvælstof fra marker til fjorden i forhold til især majs. En omlægning til græs / kløver vil både give et mere bæredygtigt landbrug, større grad af selvforsyning med foderprotein og et renere miljø i fjorden.
Green Valleys 2.0 er delvist finansieret af EU-programmet Interreg Øresund, Kattegat, Skagerrak.