
Mandag den 6. oktober 2008 blev Skive Kommune sammen med Kolding og København udpeget som Danmarks første "energibyer" af daværende Klima- og Energiminister Connie Hedegaard.
For at komme i betragtning til den titel skulle vi i kommunen vise, at vi er frontløbere på klima- og energiområdet, og at vi har været i stand til at vise resultater, samtidig med at der fortsat er en vedvarende vilje til vedvarende energi.
Det startede i 1970'erne
I 1970'erne blev en ny bydel af privatboliger bygget efter den tids muligheder for vedvarende energiforsyning. Husene var højisoleret og forsynet med alternative opvarmningskilder som solfangere, varmepumper, varmegenvindingsanlæg m.v.
De i alt tre udstillinger med lavenergibebyggelse fik stor international bevågenhed, og besøgende langvejs fra kom til Skive for at se fremtidens byggeri og hvilke besparelser, der i praksis kunne opnås ved lavenergibebyggelse.
Mere end grønne energiløsninger
Genbyg Skive har udviklet sig til det mere omfattende 'bæredygtigt byggeri'. Her er Skive Kommunes seneste byggeprojekt 39 autismeboliger, der skal opføres efter bæredygtige principper samt tage hensyn til borgernes særlige behov.
Autismeboligerne følger traditionen med at bygge bæredygtigt på skiveegnen. Kommunens rådhus samt bibliotek er Danmarks første CO2-neutrale kontorbyggerier. Rådhusannekset, Den Blå Diamant, er Danmarks første +energi kontorhus, som producerer 25 procent mere energi, end det bruger. Ved bygningens opførelse var den energimæssigt 15 år forud for sin tid.
Dertil kommer, at alle kommunens øvrige bygninger, som tæller skoler og daginstitutioner m.m., tilmed også er CO2-neutrale.
Samtlige kommunale bygninger har resulteret i en samlet energibesparelse på 200 millioner kroner.
På Skiveegnen er vi ikke vant til at få noget foræret, og det ligger i vores DNA, at vi selv gør en aktiv indsats for at få tingene til at ske.
Udsolgt på biogas
Senest har GreenLab Skive Biogas og Vinkel Bioenergi sat gang i produktionen, og med seks biogasanlæg i Skive Kommune er der nu udsolgt på gylle til biogas.
Sideløbende åbnede i 2014 Danmarks første offentligt tilgængelige biogastankstation i Skive. Et par år efter åbnede byens anden biogastankstation, som kan benyttes af biogasdrevne busser og lastbiler.
Fart på i GreenLab
GreenLab Skive startede i Energibyen Skive som en idé, ikke ret mange troede på. Det udviklede sig til et projekt, der siden hen har fået stor opbakning, både politisk - lokalt og nationalt - og fra mange virksomheder, nationale som internationale.
Ny strategi og de næste 10 år
Den nye strategi blev til som følge af en længere proces, der blandt andet involverede Skive Kommunes byråd og politikere, som bakkede strategien op. Derved kom vi frem til en fælles forståelse for den videre indsats for den grønne omstilling i Skive Kommune.
Læs mere om "energi og bæredygtighedsstrategi 2029"