Græs som en spise er snart ikke kun forbeholdt køer.
En mindre del af CISKA-projektet har fokus på at udvinde protein i høj kvalitet fra kløvergræs og lucerne og bruge det i fødevareprodukter. Græs har potentiale til at fungere som biomasse til biogasanlæg og samtidig kunne anvendes i andre og nye brancher, herunder fødevareindustrien.
Gennem en af vores partnere, GreenLab Skive, har vi i CISKA et ben ind i GUDP-projektet, Græs4Food, som GreenLab Skive er en del af. Her vil partnerne som de første bruge membranfiltrering, der effektivt separerer proteinen fra resten af materialet, til at trække protein af høj kvalitet ud af græsset og bruge det i fødevarer.
Det er en banebrydende teknologiudvikling, som er nødvendig i den grønne omstilling.
Ny viden på tværs af landegrænser
Netop forsøget med at udvinde græsprotein og bruge det i madvarer opfylder et af CISKAs mål, som handler om grønne fødevarer og proteiner. I projektet er der nemlig dels fokus på, hvordan man kan udnytte grønne proteinkilder fra græs og blå proteinkilder fra havet til fødevarer.
Med partnere i både Danmark og Norge vil resultaterne fra forskningen med protein kunne give ny viden på tværs af landegrænser.
GreenLab Skives engagement i Græs4Food viser med al tydelighed, at brugen af græsprotein i mad og foder er en del af fremtiden og en bæredygtig udvikling, som den grønne omstilling er afhængig af – ikke mindst i forhold til landbruget.
Kan erstatte importeret soja
Der er en stadig stigende efterspørgsel efter bæredygtige planteproteiner til fødevarer til mennesker og foder til dyr, og der er et kæmpe potentiale i at udvinde sådanne proteiner fra grøn biomasse.
Mange af de plantebaserede kødalternativer, der findes på markedet, er lige nu baseret på importeret soja, som primært produceres i Sydamerika. Ved at producere lokalt, sparer vi en række udgifter, både økonomisk, men også på CO2-kontoen, ved at undgå importen og transport og i stedet producere ressourcerne selv.
Opdyrkningen af marker med græs kan desuden være med til at begrænse kvælstoftabet fra markerne til fjorde, søer og vandløb. Det er en win-win situation, som kan gavne både miljø, klima og det lokale erhvervsliv og landbrug.