
Vores Hjem er et samarbejdsprojekt mellem Energibyen Skive, Region Midtjylland og et lokalområde i Skive Kommune med landsbyen og sognet Lihme i Vestsalling som centrum.
Tilgang
Hensigten har været at undersøge de lokales holdninger og ønsker til den grønne omstilling via en tilgang, der tager udgangspunkt i hverdagen, i hjemmet og i det lokalsamfundet man bor i. Tilgangen står ikke i modsætning til, men alligevel overfor, en tilgang hvor den grønne omstilling introduceres til borgerne via kampagner eller projekter med fokus på tekniske eller fagspecifikke handlinger, eller via projekter der tager udgangspunkt i en global tilgangsvinkel, hvor vendinger som ”vor tids klimakrise” og ”verdens miljømæssige tilstand” sættes forrest.
I Vores Hjem er det nære i folks eget hjem og nærmiljø samt den personlige livssituation og fremtidsdrøm udgangspunktet, og med netop det udgangspunkt har vi undersøgt indstillingen til og motivationen for at tænke grønt i hverdagen og i fremtiden hos en række ”almindelige” mennesker.
Metode
Også metoden har været med rod i det nære og i det enkle. Fire familier, der er repræsentative for Skive Kommune og for det valgte lokalområde, er blevet interviewet og har dannet projektets undersøgelsescases. De er ikke blevet interviewet ud fra et stringent spørgeskema. I stedet er hverdagstemaerne: hjemmet/boligen, mad/råvarer og den nære natur/haven blevet drøftet på fire vandringer med de enkelte familier i deres lokalområder. Det har været vandringer udgående fra hjemmene og på steder, der betyder noget særligt for familierne. De har på disse ture delt deres liv, tanker og drømme med os og givet lov til, at resultatet kan bruges ind i projektet.
De fire familietyper har været: Småbørnsfamilien, familien med både mindre børn og teenagere, familien der fortsat er erhvervsaktiv, men med børn der er flyttet hjemmefra og familien med pensionister. Alle familier har ejet deres eget hus: en familie i et parcelhus i landsbyen, en familie i et fritliggende hus på landet, en familie i en ejendom ved et sommerhusområde og en familie i en nedlagt landbrugsejendom på landet.
Før og efter vandringerne har familierne været inviteret til workshops integreret i fællesspisning, julehygge og i andre relevante initiativer i lokalsamfundet. Her er temaet bæredygtighed i bred forstand blevet debatteret med fokus på både social, mental, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. I Skive Kommune sammenfattes det ofte til begrebet ”RENT LIV”. De mange input omkring bæredygtighed er efterfølgende indkredset til at indgå i de fire Familieportrætter, hvor fokus naturligt er på den grønne omstilling.
Læs rapporten: Familieportrætter (høj opløsning)
Læs rapporten: Familieportrætter (lav opløsning)
Familierne og den grønne omstilling
Centralt i familieportrætterne står familierne selv. Det er dem, der taler og fortæller om deres dagligdag, og hvilken indflydelse den grønne omstilling har på deres hverdag.
Energibyens tilgang til dette har været ansporet af en nysgerrighed på, hvad det er, der er på spil hos den enkelte familie i mødet med den grønne omstilling.
Af de fire familieportrætter fremgår det tydeligt at en del af borgerens handlemuligheder særligt knytter sig til de etablerede fællesskaber og strukturer, som til dels er etableret af kommunen, men også de øvrige institutioner og organisationer. som rammer den enkelte familie ind i hverdagen. Det spiller ind på f.eks. affaldssortering, idet familien har brug for hjælp, vejledning og måske udstyr i form af forskellige sorteringsspande for i det helet aget at kunne affaldssortere på en meningsfuld måde - både for dem selv og for aftageren NOMI4S, som står for den efterfølgende bearbejdning.
Samtidig er det lokale fællesskab også retningssættende for de aktiviteter som foregår i familierne. Lihme-området er kendetegnet ved et tæt og energisk fællesskab, hvor man interesserer sig for hinanden og for det særligt lokale på egnen.
Familieportrætterne giver indblik i dagligdagens grønne valg og tanker.
Uddrag fra familieportrætterne følger.
Samspil med DK2020
Sideløbende med arbejdet med Familieportrætterne har Energibyen Skive som en del af Skive Kommunes DK2020-indsats gennemført en spørgeskemaundersøgelse om borgernes tilgang til den grønne omstilling i hele Skive kommune. Godt 12% af borgerne i kommunen deltog i undersøgelsen, og resultaterne viste, at folk i Skive Kommune er bevidste om den grønne omstilling, og at mange også allerede foretager grønne handlinger i hverdagen - ikke mindst i hjemmet.
Via spørgeskemaundersøgelsen satte vi fokus på de samme hverdagstematikker, som danner grundlaget for indholdet i Vores Hjem. Med en hhv. kvantitativ og kvalitativ metode har vi derigennem afdækket hverdagens grønne omstilling hos borgerne i Skive Kommune, og de to undersøgelser/tilgange supplerer hinanden og er et spændende afsæt for det videre grønne samarbejde mellem borgere og kommune i fremtiden.
Det er hensigten, at produktet, Familieportrætter skal give Energibyen Skive og Region Midtjylland konkret og jordnær viden om, hvad der motiverer folk til at handle på den grønne omstilling i et repræsentativt område af Skive Kommune. Samtidig kan Familieportrætter, i en kombination med den viden, der er indhentet fra spørgeskemaets resultater under DK2020 satsningen, give inspiration til at tilgå andre lokalområder med grønne bæredygtighedstiltag.
Samspil med andre projekter
Det har været et mål med Vores Hjem at bruge processer, finde samarbejdsformer og komme frem til grønne ideer, der passer ind i menneskers hverdag og i de steder og fællesskaber, vi alle er en del af i forvejen. Derfor er afviklingen af projektets sidste workshop også blevet integreret med to andre udviklingsprojekter i hhv. Energibyen og i Lihme, nemlig EU projektet ”Stronger Combined” og egnsudviklingsprojektet ”Så syng da Lihme…”
Målet har været tredelt ved at:
- sætte endnu flere bestemmende faktorer på menneskers motivation til at tænke og handle grønt,
- at lade deltagere og idémagere fra forskellige projekter erfaringsudveksle på tværs og endelig
- at kunne brede projektets resultater endnu mere ud både lokalt og i den øvrige del af Energibyens arbejdsfelt.
Inden for Vores hjem, har vi fået udarbejdet en håndfuld familieportrætter, som fortæller fire forskellige historier om hvordan det er, og hvordan man kan leve og bo på Skiveegnen. Dem kan du læse ovenfor.